fold you so!

en norsk origamiblogg

Om Origami

Origami (uttales oriGAmi) er navnet på den tradisjonelle japanske kunstformen papirbretting. Eller, japansk og japansk – derom strides de lærde. Det er godt mulig at origamiens opprinnelsesland egentlig er Kina (hvor origami ofte omtales med det kinesiske navnet zhezhi), med tanke på at det var her papiret ble oppfunnet. Deretter ble papiret brakt til Japan av Buddhistmunker, og det var fra Japan papirbretting ble popularisert.

Papirbretting ble ofte brukt i seremonier; i Kina er det fortsatt vanlig å brenne papir-“gullbarrer” i begravelser, og under Japanske Shinto bryllup var det vanlig å bruke papirsommerfugler som symboler på bruden og brudgommen. En av forskjellene på kinesisk og japansk papirbretting er at mens japanske modeller ofte forestiller levende ting, som traner, andre dyr og blomster, forestiller kinesiske modeller ofte ting som fat/skåler, hatter, båter og and materielle objekter.

Selv om origami mest sannsynlig har eksistert like lenge som papiret, fantes det ikke noen bok om Origami før i 1797, når boken Senbazuru orikata kom ut.

English: Hiden Senbazuru Orikata, 1797

English: Hiden Senbazuru Orikata, 1797 (Photo credit: Wikipedia)

Det var hovedsaklig i tiden etter andre verdenskrig at origamien blomstret i vesten, og mange nye former for origami oppstod, blant annet wet folding, som brukes for å lage veldig realistiske modeller. Robert Lang har og vært med på å utvikle origamien til mer komplekse og matematiske høyder.

Mannen bak wet folding-teknikken er en av de absolutt mest innflytelsesrike origamistene gjennom tidene; Akira Yoshizawa (1911-2005). I løpet av livet utviklet han ca 50.000 modeller, men bare noen hundretalls av disse er blitt presentert gjennom diagrammer. Det var forresten også Yoshizawa som står bak det internasjonale systemet for å lage origami-diagrammer, nemlig Yoshizawa-Randlettsystemet, et system som har gjort det mye enklere å beskrive og dele diagrammer for brettere verden over.

Hvis dere vil vite mer om origami, både historien bak og som kunstform, anbefaler jeg å se den prisvinnende filmen Between the Folds, en utrolig facinerende dokumentar om en (helt objektivt) fantastisk kunstform.

Ellers syns jeg beskrivelsen fra Urban Dictionary fortsatt er ganske treffende:

“Cool Japanese art where you fold a piece of paper a million times until it becomes a stegosaurus.”

Kilder:

History of Origami – Wikipedia
Akira Yoshizawa – Wikipedia
Boken “Everything Origami” av Matthew Gardiner

Advertisements

2 thoughts on “Om Origami

  1. Pingback: Between the Folds « fold you so!

  2. Pingback: En blogg om ting man kan lage av papir (minus scrapbooking, da..) « fold you so!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s