fold you so!

en norsk origamiblogg

Adventskalender Origami-style

11 Comments

Det stemmer. Desember nærmer seg med stormskritt, og det innebærer blant annet adventskalendere. I alle fall er det situasjonen for mange. Når vi kommer hjem til mamma og pappa mot slutten av adventstiden er det fortsatt den hjemmelagde kalenderen fra da vi var små som gjelder, med nisseunger og røde julehjerter i filt. Hver eneste julaften våkner vi grytidlig for å løse rebusløpet som fører oss frem til pakkene, og pappa er tydeligvis av den oppfattelse av at jo eldre vi blir, jo smartere burde vi også bli, fordi rebusene blir vanskeligere for hvert år. Nå føler jeg vell at i en alder av 27 så burde jeg snart “outsmarte” min far, men der er vi altså ikke helt enda. Men nå snakker jeg meg bort.

For som 27-åringer flest, bor jeg nå for meg selv (eller, ikke helt for meg selv, jeg bor jo faktisk sammen med Petter), og da må man jo lage egne tradisjoner. Petter og jeg har vell så smått begynt og etablere en tradisjon med julekalender til hverandre. Men i stedet for å få en pakke hver hver dag, så får vi pakker annenhver dag. På den måten blir utgiftene halvert, men gleden like stor. For det er jo like gøy å gi som å få, sant?

Men i år ville jeg se om jeg ikke kunne gjøre noe med mine relativt nyervervede papirbretteskillz i anledning advent. Så jeg fant frem en gammel Danielle Steel som var gått opp i liminga (nevnte jeg at jeg har jobbet i forlag? Fin jobb for en origamist!), og begynte å brette bokser. Hele 48 bokser brettet jeg, en bunnboks og en toppboks. Heldigvis er disse boksene kjempeenkle å lage når du først får teken på det, så det går mye fortere enn man tror.

Etter at jeg hadde brettet meg ferdig, knyttet jeg et silkebånd rundt boksen, og brukte fiskesnøre til å henge den opp i en trestruktur laget av greiner. Og slik fortsatte jeg.  Helt til treet så slik ut:

Skulle jeg gjort det på nytt igjen ville jeg nok hatt litt mindre mellomrom mellom greinene, men syns alt i alt det ble en søt adventskalender, med plass til små lapper med fine ord, sjokoladebiter eller andre ting som kan lyse opp en mørk desembermorgen. Denne kan naturligvis også lages med litt større bokser, som har plass til små leker. Og det kan nok være en fordel å nummerere boksene, enten ved å bruke klistremerker, dymo, eller kanskje stempler? Vi har med oss så lite hobby-stæsj hit til England at jeg bare skippa numrene denne gangen.

Men stjerne i toppen måtte til. Denne er brettet av et ark, men i pentagon-form. Det finnes en fin fremgangsmåte her, og fremgangsmåten for å omgjøre et kvadrat til en pentagon finner dere hos Paperkawaii.

Selve boksen kan dere lære å brette her og nå, bare følg disse 12 enkle stegene: 

Som den oppvakte leser har fått med seg kalles denne boksen for en “Masu boks”. Fun fact: En Masu var fra orginalt av en firkantet treboks, som man brukte til å måle ris med i Japan under føydaltiden. Nå brukes de mest til å drikke Sake med.

Om det er noe som ikke er forståelig må dere gjerne spørre! Jeg har ikke laget mange diagrammer i min tid, men en plass må man jo starte.

Noen siste tips:
– For å lage lokket til boksene bruker man akkurat samme fremgangsmåte, men papiret må være 0,5 – 1 cm større.
– Pass alltid på å brette nøye, og å markere hver brett godt. (Stryk fingeren over flere ganger). Da blir alt så mye lettere!
– Aldri gi opp! Du vet du klarer det.

Jeg blir og kjempeglad om dere legger igjen en hilsen om dere har laget noe av det jeg legger ut her, hadde vært veldig artig å se!
Lykke til!

-Peace, love and paperfolding

Author: foldyouso

Jeg heter Vera, og jeg liker å brette ting.

11 thoughts on “Adventskalender Origami-style

 1. Du er så kreativ! Super fint :-D slike bokser har jeg lagd en del av, men får de aldri gjevne eller ordentlig firkantet :-/

  Kos dere med superkoselig kalender :-)

 2. Du e så flink å lage blogg å brætte fine ting, Vera:)

 3. Kjenne at æ har en oppgave som æ ikke heilt har kontroll på…. ennu… men jul skal det bli!

 4. Tusen takk alle sammen :) Blir skikkelig glad for så fine tilbakemeldinger!

  Tine; Kanskje du ikke har markert brettene godt nok? De gangene mine bokser blir skeive (det skjer relativt ofte det og) er det som oftest fordi jeg har slurvet litt med å lage fine crispye “brettemerker”.

  Pappa: Haha, kanskje dette blir året vi klarer det før dere står opp for en gangs skyld? ;)

 5. Oi, jeg er innom for første gang; bloggen din er jo et eventyrland! For en flott kalender. Gleder meg til advent! God helg, klem fra Paris!

 6. Så fin!! Takk for inspirasjon, og god forklaring. Dette skal eg kose meg med i kveld :-) og jammen fikk eg ein super ide til bordkort till bryllupet også!
  Silje

 7. Pingback: 2012 – en bloggoppsummering « fold you so!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s